Waarom is een trouwfotograaf zo duur?

Toen ik zelf op zoek ging naar een trouwfotograaf schrok ik behoorlijk van de prijzen. Op dat moment was ik zelf al werkzaam als fotograaf, maar nog niet als zelfstandig bruidsfotograaf. Ik wist dus niet helemaal waar die prijzen vandaan kwamen, maar inmiddels weet ik dat natuurlijk wel! Op dit moment ben ik al zo’n 5 jaar werkzaam als zelfstandig trouwfotograaf en weet ik wat er allemaal bij komt kijken. Ik leg daarom ook graag uit aan toekomstige bruidsparen waar het prijskaartje van een professionele bruidsfotograaf vandaan komt. 

De trouwfotograaf heeft een grote verantwoordelijkheid en dient dus goed voorbereid te zijn

Niet alleen op de dag zelf, maar van tevoren moet alles goed geregeld zijn. Hier zit behoorlijk wat voorbereidend werk in. De fotograaf moet ervoor zorgen dat er een back-up beschikbaar is voor het geval er iets met haar gebeurt. Een professionele bruidsfotograaf beschikt dan ook altijd over een groep of lijst met connecties waar zij op kan rekenen. Deze connecties zijn in de loop der jaren opgebouwd en natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. Contacten moeten onderhouden worden, maar als fotograaf moet je ook weten op wie je kunt rekenen en op wie niet.

Misschien zit je zelf wel in een Facebook groep van toekomstige bruidsparen die druk bezig zijn met de planning van hun bruiloft. Dan heb je vast wel eens de horrorverhalen voorbij zien komen! De bruid zit met de handen in het haar, omdat de fotograaf last minute heeft afgezegd. Dat is natuurlijk iets waar niemand op zit te wachten. Vaak staat er bij de oproep het volgende: ‘wij hadden een (vul in: budget / beginnende / hobby) fotograaf geboekt en deze heeft ineens op het laatste moment (of zelfs op de dag zelf!) afgezegd.’ Vervolgens zijn ze compleet gestrest, omdat de bruiloft al snel zal plaatsvinden. Gelukkig is er meestal nog wel iemand uit zo’n groep beschikbaar om de bruiloft alsnog te komen fotograferen, maar zo niet, wat dan? Dan zit je op de mooiste dag van jullie leven dus zonder fotograaf, daar moet je toch niet aan denken.

Onthoud dus: een professionele bruidsfotograaf is constant bezig met netwerken en goede relaties op te bouwen. Zo kun je erop vertrouwen dat er altijd iemand voor ze (en voor jullie dus) klaar staat om bij te springen of in te vallen, indien nodig.

Waarom is een bruidsfotograaf zo duur

Waarom is een trouwfotograaf zo duur? | Kijk even mee naar de apparatuur van de professionele bruidsfotograaf

Het spreekt voor zich dat een fotograaf niet per se hoeft te werken met de duurste of nieuwste camera’s. Als het aankomt op bruidsfotografie, is de apparatuur waarmee gewerkt wordt, toch wel ontzettend belangrijk. Een bruiloft bestaat uit allerlei verschillende momenten en verschillende plekken. Er gebeurt van alles, er verandert van alles en geen moment is hetzelfde. Het ene moment is alles in beweging, terwijl het volgende moment alles rustig verloopt. De fotograaf én haar gereedschap moet hiermee om kunnen gaan. Een goede camera + fotograaf moet onder andere beschikken over een aantal belangrijke eigenschappen voor de volgende omstandigheden: 

 • fotograferen in donkere ruimtes
 • buiten fotograferen
 • in de felle zon fotograferen
 • in de sneeuw fotograferen
 • mooie foto’s maken met flitser indien nodig 
 • bewegende beelden vastleggen
 • omgaan met constant verschil van kleur of van licht naar donker
 • zorgen voor scherpte
 • feesten met speciale effecten (bijvoorbeeld feestverlichting) kunnen vastleggen

Wist je trouwens dat je er met enkel een goede camera nog niet bent? Professionele camera’s worden vaak geleverd zonder lens of met een kitlens (basislens). Aangezien fotografen van heerlijke, scherpe foto’s houden en graag werken met lichtsterke lenzen, dienen er dus diverse lenzen te worden aangeschaft. Er bestaan lenzen die een prachtig bokeh (wazige achtergrond met die mooie licht ‘bollen’) effect creëren, lenzen die perfect zijn voor een afstandje, lenzen die juist van dichtbij een groter geheel vastleggen, en nog veel meer. Lenzen zijn dus ontzettend belangrijk voor een bruidsfotograaf. Een goede set van lenzen die nodig zijn voor een bruiloft en een professionele camera, zit je al gauw op een bedrag tussen de €5.000 – €10.000,-

Het onderhouden van de apparatuur, de overige benodigdheden en een tweede camera + lenzenset

Met een complete set van camera + lenzen ben je er natuurlijk nog niet. Wat nou als die camera er ineens mee stopt? Alles kan natuurlijk eens kapot gaan, zelfs de beste producten, door bijvoorbeeld een productiefout. Of op de een of andere manier belandt de camera op de grond en werkt hij niet meer, wat nu? Dan is een professionele bruidsfotograaf, die dus best wel eens duur kan zijn, daar gelukkig altijd op voorbereid! Een serieuze trouwfotograaf beschikt dus over een tweede set van camera + enkele lenzen (want ook die kunnen sneuvelen), reken maar uit.. 

Goed, er is dus inmiddels een behoorlijk bedrag geïnvesteerd aan goed gereedschap, maar dan zijn we er nog niet. In de camera’s zitten natuurlijk batterijen of accu’s, die bovendien ook nog opgeladen moeten worden. Een stuk of 4 accu’s en minstens 1 oplader zijn dus altijd nodig. Sommige fotografen werken liever met een batterygrip waar 2 accu’s tegelijkertijd in kunnen, super handig, maar moet ook wel even aangeschaft worden. Bovendien kunnen we de camera(‘s) niet de hele dag in de hand houden, er is dus een harnas of strap nodig om deze aan te hangen. Gelukkig zijn deze verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, maar goede kwaliteit mag wat kosten. Dat geldt trouwens ook voor een goede, stevige cameratas- of koffer. Hier kunnen alle extra objectieven in + de accessoires die nodig kunnen zijn tijdens een bruiloft. 

Inmiddels zijn we behoorlijk compleet, maar er ontbreken nog wat dingen. Ik zal even kort op een rijtje zetten wat we nog meer allemaal nodig hebben, anders wordt het wel een heel lang artikel 😉 

 • een blaasbalg
 • flitsers 
 • diffusers voor de flitsers + overige accessoires
 • batterijen / accu’s voor de flitsers
 • indien er met externe flitsers gewerkt wordt zijn daar ook allerlei accessoires voor nodig
 • opslagkaartjes (die behoorlijk prijzig kunnen zijn) + card case
 • lenspen
 • statieven indien nodig
 • regenhoezen
 • lensfilters

Het kan zijn dat ik nog wat ben vergeten, maar hier komt het wel ongeveer op neer. Moderne apparatuur dient trouwens ook up to date gehouden te worden, door middel van diverse software-updates, dus ook dat komt er bij kijken. Bovendien zorgt een bruidsfotograaf er natuurlijk voor dat de sensors schoon blijven, wat meestal gedaan wordt in een professionele camerazaak. 

Ik zelf neem vaak ook nog wat extraatjes mee voor het bruidspaar zelf, zoals een leuk dekentje (om ergens op het gras te zitten zonder vies te worden) en een mooie, stijlvolle paraplu, aangezien we in Nederland wonen 😉

Wat kost een bruidsfotograaf

De uurprijs van een trouwfotograaf is niet wat je denkt dat het is

Misschien heb je alles hierboven gelezen en vraag je je eigenlijk nog steeds af waarom een bruidsfotograaf zo duur is. Als bovenstaande informatie je nog niet echt heeft kunnen overtuigen, wil ik je er aan herinneren dat we er nog niet zijn. Een simpele rekensom laat veel mensen denken dat bruidsfotografen rond de €200 – €400 per uur verdienen, toch is dat zeker niet het geval. Dat zou namelijk het volgende betekenen, en dan rekenen we de apparatuur even niet mee: de fotograaf begint op de starttijd van de bruiloft en stopt wanneer de bruiloft eindigt. Ten eerste ben ik altijd ruim op tijd aanwezig, want ik wil niks missen en ik wil gewoon goed voorbereid te werk gaan. Ten tweede ben ik de dag ervoor dan al begonnen, want alles moet worden klaargemaakt, ingepakt en good to go zijn. 

Bovendien ben ik maanden eerder al begonnen, namelijk toen het kennismakingsgesprek plaatsvond, of zelfs daarvoor al, toen jullie contact met mij zochten! Dit doe ik trouwens allemaal met liefde hoor, maar er gaat wel tijd (en reiskosten die ik niet bereken) in zitten. Tijdens het kennismakingsgesprek neem ik alle tijd voor jullie en mogen jullie alles met me delen. Ik wil jullie goed leren kennen en uiteraard mogen jullie mij ook vragen stellen. Daarna moet er een offerte gemaakt worden en na goedkeuring ga ik me al een beetje verdiepen in jullie locatie en planning. Ik doe alvast wat ideeën op en zorg ervoor dat ik goed voorbereid op jullie trouwdag verschijn. De vragenlijsten die jullie hebben ingevuld en die we samen hebben besproken, neem ik regelmatig goed door, zodat ik niets vergeet. 

Fotograferen, uitzoeken en fotobewerking

Dat snoept al wat van de uurprijs af natuurlijk, maar we zijn er nog niet. Wist je trouwens dat ik als fotograaf ook zelf van de ene locatie naar de andere rij? Met mijn eigen auto natuurlijk. Geen probleem trouwens en het is maar een klein detail, maar de kosten hiervan zijn gewoon voor mij. Goed, de bruiloft is gefotografeerd, mijn werk zit er op, tenminste voor die dag wel! Oh nee, bijna dan. Ik rijd eerst naar huis, waar ik vervolgens direct een back-up van al jullie bestanden maak. Externe harde schijven + clouddiensten mogen trouwens ook behoorlijk wat kosten. Anyway, als ze eenmaal veilig opgeborgen zijn, kan ik er op korte termijn, vaak de volgende dag al, meteen mee aan de slag. Na het fotograferen moeten de foto’s worden uitgezocht, wat behoorlijk veel werk is. Er zijn ontzettend veel foto’s gemaakt, waarvan er ook veel niet bruikbaar zijn. Mensen hebben hun ogen dicht, er liep iemand door het beeld, er gebeurde niet veel waardoor veel foto’s saai of hetzelfde zijn (een bruiloft bestaat immers niet alleen maar uit gebeurtenissen, er zijn ook wat stillere momenten), enz. Als ervaren bruidsfotograaf weet ik gelukkig welke foto’s van waarde zijn en welke niet. 

Veel bruidsfotografen zijn erg perfectionistisch, waardoor dit proces vrij lang kan duren. Je wil immers alleen de mooiste, meest bijzondere en beste foto’s afleveren aan het bruidspaar. Als de foto’s eenmaal uitgezocht zijn, moeten ze nog bewerkt worden. De foto’s worden op zo’n manier bewerkt, waardoor het een mooi geheel wordt. Soms moeten er wat kleine dingetjes worden weggewerkt, soms moeten de kleuren wat worden aangepast, omdat de ruimte bijvoorbeeld rood of geel was. Iedere foto heeft wel wat bewerking nodig en meestal gaat het om zo’n 300 – 500 foto’s, dus daar gaat wel wat tijd in zitten. Trouwens, de software die daarvoor gebruikt wordt is natuurlijk ook niet gratis. Dat geldt tevens voor de software waar ik fotoalbums mee ontwerp. 

Het uitzoeken en bewerken van de foto’s kan soms wel zo’n 20 – 30 uur duren! Daar gaat de uurprijs dus drastisch van naar beneden. 

Waarom is een bruidsfotograaf zo duur

Marketing, advertising, social media en boekhouding

Als fotograaf maak je dus niet alleen maar foto’s, naast het fotograferen en bewerken van de foto’s komt er nog veel meer bij kijken. Dit geldt trouwens voor iedere freelancer / zzp’er. Op dit moment is de concurrentie van fotografen zo groot, dat er veel tijd en geld gaat zitten in het promoten van je diensten. Ik sta zelf al een tijdje niet meer op Google maps, omdat Google mijn bedrijf niet verifieert, wat ervoor zorgt dat ik dus niet direct bovenaan sta. Erg vervelend, want dat is een zeer goede manier om gevonden te worden door bruidsparen in de omgeving. Wat veel bruidsfotografen dus allemaal doen om gevonden te worden is het volgende: 

 • een website (laten) maken waar een behoorlijk kostenplaatje aan kan zitten
 • social media kanalen creëren en bijhouden
 • SEO artikelen (laten) schrijven 
 • adverteren door middel van betaalde advertenties
 • visitekaartjes achterlaten / flyers uitdelen
 • op trouwbeurzen staan en trouwevenementen bezoeken
 • reageren op oproepen van bruidsparen die op zoek zijn naar een fotograaf

Als bruidspaar raak je al snel overweldigd door het aanbod

Natuurlijk zal er nog wel wat ontbreken, maar dit zijn wel een beetje de belangrijkste puntjes. Daarnaast moet de boekhouding natuurlijk nog verzorgd worden, wat veel bruidsfotografen liever uitbesteden. Boekhouding is natuurlijk weer een vak apart, net als webdesign en marketing. Sommige fotografen kiezen er dus voor om alles uit te besteden, wat op een behoorlijk (maandelijks) bedrag uit kan komen. Het is niet meer zo dat je als bruidspaar even zoekt naar ‘bruidsfotograaf Schiedam’ en dan meteen en alleen bij mij uitkomt. Deze zoekopdracht levert namelijk maar liefst 11.200 resultaten op. Bovenaan vind je de betaalde advertenties van fotografen, daaronder de bedrijven via Google mijn bedrijf (waar ik dus helaas niet naar boven zal komen op het moment), en daaronder de bedrijven die goed vindbaar zijn via hun eigen website. Tussendoor vind je nog wat verzamelwebsites van trouwleveranciers en onderaan weer betaalde advertenties. Het wordt de bruidsparen dus zeker ook niet gemakkelijk gemaakt! 

Hopelijk vraag je je nu niet meer af waarom een trouwfotograaf zo duur is, en kun je de juiste keuze maken over het boeken van een fotograaf voor jullie bruiloft! Mijn tip is om te kiezen voor degene waarvan je de foto’s geweldig vind en waar jullie tevens een klik mee voelen. Mijn tarieven zijn trouwens zeer helder en compleet en te vinden op deze pagina.