De perfecte trouwfotograaf vinden 

Hoera, jullie gaan trouwen! Nu nog een trouwfotograaf vinden en voilà, het feest kan beginnen. Helaas is het vinden van een fotograaf voor jullie bruiloft niet iets dat je even snel doet. Ten eerste begin je natuurlijk met oriënteren, vergelijken en heel veel foto’s bekijken. Daarna moeten er nog gesprekken ingepland worden en moet jullie favoriete trouwfotograaf ook nog plek hebben! Hierbij geef ik je graag wat tips over het vinden van dé huwelijksfotograaf voor jullie bijzondere dag.

Hoe begin je met het zoeken naar een trouwfotograaf?

Het kan zijn dat kennissen, vrienden of familie van je onlangs getrouwd zijn. In dat geval kun je je afvragen wat je van hun foto’s vond. Misschien zaten er foto’s tussen waarbij je echt een wow-moment had. Ook kan het natuurlijk zijn dat je de foto’s juist wat minder vond. In beide gevallen kun je even bij je vrienden checken welke fotograaf zij hadden. Sprak deze jullie aan en heeft diegene nog een plekje vrij? Dan is de fotograaf in dit geval misschien toch snel gevonden!

Als je niemand om je heen hebt die onlangs getrouwd is of waarvan je trouwfoto’s hebt gezien, dan ga je natuurlijk zelf op zoek. De meeste zoektochten beginnen bij Google. Je kunt zoeken naar: trouwfotograaf, huwelijksfotograaf, bruidsfotograaf. Heb je liever een fotograaf uit de buurt? Dan kun je natuurlijk zoeken naar: trouwfotograaf Rotterdam (of waar je ook woont), bruidsfotograaf Rotterdam, enz. Als je begint met zoeken op Google, krijg je ook altijd de resultaten van Google maps te zien. Als jij je locatiegegevens aan hebt staan, dan krijg je fotografen uit de buurt te zien.

Laat je niet meteen verleiden door de eerste website die je tegenkomt. Neem ook vooral echt de tijd voor het zoeken van dé fotograaf voor jullie huwelijk. Bekijk op je gemak álle foto’s die je kunt vinden. Ook belangrijk: probeer alvast wat informatie over de fotograaf te achterhalen. Wie weet past deze heel goed of juist totaal niet bij jullie. Niet alle fotografen zijn natuurlijk hetzelfde. De een vindt humor belangrijk, de andere is juist heel serieus en weer aan ander maakt er misschien een feestje van.

Welke stijl van trouwfotografie past bij ons?

Er zijn diverse bruidsfotografie stijlen, maar eigenlijk moet je gewoon gaan voor iemand waarvan je bij de foto’s een WOW moment had. Toch kan de stijl van een fotograaf wel meespelen bij het uitkiezen voor jullie favoriet. Heeft iemand bijvoorbeeld een traditionele stijl, dan is de kans groot dat diegene veel aanwijzingen zal geven. Zit je daar nou juist niet op te wachten? Dan kun je het beste gaan voor een fotograaf met een journalistieke of pure en echte stijl. Deze legt alles vast zoals het is en houdt vooral van echte momenten, emoties en gebeurtenissen.

Trouwfotograaf Melinda legt een bruiloft graag vast zoals ie is. Alle spontane, emotionele en echte momenten verdienen een foto!

Ook kan het zijn dat je heel artistiek bent aangelegd en ook echt dat soort foto’s wilt creëren op jullie huwelijksdag. De meeste fotografen zijn natuurlijk wel creatief, maar toch kan het zijn dat er eentje tussen zit die niet zo out of the box denkt. In dat geval zullen de foto’s je waarschijnlijk toch al niet aanspreken. Het belangrijkste is dus echt dat de foto’s jullie aanspreken. Als je het portfolio bekijkt en denkt ‘wow, zulke foto’s wil ik ook,’ dan zit je goed.

Heeft een fotograaf nou maar een stuk of 4 foto’s online staan? Dan zou ik toch echt even contact opnemen om meer foto’s te mogen bekijken. Het kan zijn dat er gebruik is gemaakt van een gestijlde shoot en dat de fotograaf nog helemaal geen ‘echte’ ervaring heeft. Dit moet wel iets zijn waar je bewust voor kiest, dus vraag er gerust naar. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de bruidsparen liever niet met hun foto’s op internet kwamen. Je kunt natuurlijk kiezen voor een fotograaf die al honderden bruiloften heeft gefotografeerd, maar daar kan dan weer een behoorlijk prijskaartje aan hangen. 

Ik wil geen onverwachte kosten achteraf!

Begrijpelijk, de meeste mensen zitten daar doorgaans niet op te wachten. Ikzelf werk graag met pakketten. Hierin staat duidelijk aangegeven wat je krijgt voor een bepaald bedrag en zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf. Wanneer je een trouwfotograaf kiest, is het dan ook belangrijk dat je van tevoren alles goed hebt vastgelegd. Onder andere het volgende is belangrijk om op orde te hebben:

  • Hoe lang komt de fotograaf fotograferen?
  • Wat als jullie de bruidsfotograaf graag een uurtje langer laten blijven op het huwelijk?
  • Hoeveel reiskosten moet je betalen?
  • Is het totaalbedrag inclusief BTW en overige zaken, zoals: een bepaald aantal foto’s (digitaal), de nabewerking van de foto’s, foto’s ontvangen zonder logo en in hoge resolutie.

Let op: als er extra kosten voor de fotograaf bijkomen, zoals parkeerkosten, dan zijn deze meestal voor het bruidspaar! Dit soort dingen worden doorgaans vastgelegd in de algemene voorwaarden van de fotograaf, dus lees deze ook goed door.

Hopelijk ben je zo een stuk verder gekomen in de zoektocht naar dé perfecte trouwfotograaf om jullie geweldige dag vast te leggen! Bekijk gerust ook eens mijn portfolio om te zien of mijn foto’s je aanspreken. Wees niet bang om contact met me op te nemen als je vragen hebt. Wie weet tot snel en ik wens jullie in ieder geval heel veel succes en plezier met het plannen van jullie droomhuwelijk..