Bij het kiezen van de trouwfotograaf voor jullie bruiloft komt heel wat kijken. Daarnaast zijn er een aantal zaken die mee kunnen spelen, zoals smaak, budget en locatie. Een trouwfotograaf zal de hele dag aanwezig zijn op jullie bruiloft, dus een klik is uiteraard ook belangrijk! Lees snel verder zodat je met een gerust hart dé perfecte fotograaf voor jullie grote dag kunt uitzoeken.  

 

Wat zoek jij in een trouwfotograaf? 

Tijdens het plannen van je bruiloft zul je al snel merken dat je een bepaalde richting opgaat qua stijl en thema. Als je dan op zoek gaat naar een fotograaf is het logisch dat je deze stijl graag terugziet in zijn of haar portfolio. Hieronder hebben we voor je op een lijstje gezet waar je allemaal op kunt letten bij het uitzoeken van de fotograaf. Daaronder worden al deze punten nog eens uitgebreid besproken.

 

Waar let je op bij het uitzoeken van de fotograaf? 

-de stijl van de fotograaf 

-de persoonlijkheid van de fotograaf

-de locatie 

-de prijs

-de fotokwaliteit

 

De stijl van de trouwfotograaf

De stijl kun je terugzien in de foto’s en wordt vaak ook op de website vermeld. Er zijn allerlei verschillende stijlen, denk bijvoorbeeld aan journalistieke fotografie, fine art fotografie, traditioneel en puur. Wanneer je al een aantal verschillende websites hebt bekeken, weet je misschien al welke het beste bij jullie past. Zo niet, dan kun je eens op zoek gaan naar de verschillende stijlen en kijken welke je het meeste aanspreekt. Hieronder beschrijf ik de verschillende fotografiestijlen in het kort.

Ben ik dé trouwfotograaf voor jullie?

Bekijk hier dan de mogelijkheden.

Journalistieke fotografie

Hierbij wordt de bruiloft zoveel mogelijk vastgelegd hoe het is. Denk maar aan journalisten die échte momenten proberen vast te leggen. Zo is het ook een beetje bij deze vorm van bruidsfotografie. De trouwfotograaf pakt alle momenten, emoties en bijzondere gebeurtenissen. Er wordt zo goed als geen moment gemist en de plaatjes die je later terugziet zijn erg bijzonder. Je zult zowel mooie als emotionele gebeurtenissen terugzien en van sommige wist je niet eens dat ze er waren! Poseren is bij deze vorm uit den boze. Natuurlijk kunnen er tijdens de fotoshoot wel wat aanwijzingen gegeven worden, maar sommige fotografen met deze stijl beginnen daar niet aan. 

 

Fine art fotografie

Eigenlijk valt deze manier van fotograferen vaak samen met een andere stijl. Fine art is namelijk een vorm van kunst. Er zullen dus veelal foto’s gemaakt worden van de bruiloft op een artistieke wijze. Dit kan door middel van diverse aparte composities, maar ook door belichting of juist het gebrek aan verlichting, zoals silhouettes. Daarnaast wordt er bij deze stijl vaak nog wat extra sfeer aan de foto gegeven door middel van nabewerking. Of er gekozen wordt voor een echte, journalistieke of traditionele manier van fotografie vind je meestal op de website terug. Zo niet dan kun je hier altijd naar vragen. 

 

Traditionele bruidsfotografie

Hierbij zal de trouwfotograaf zoveel mogelijk werken met traditionele beelden. Denk maar aan de beelden van vroeger. Er zullen dus veel aanwijzingen gegeven worden, wat erg fijn kan zijn voor koppels die zich ongemakkelijk voelen voor de camera. Tijdens de fotoshoot zal de fotograaf duidelijke instructies geven over zowel de houding van het bruidspaar als de compositie en locatie. 

Tegenwoordig wordt er door veel fotografen een geheel eigen stijl gebruikt. Daarnaast wordt er ook steeds meer gekozen voor een combinatie van verschillende stijlen. Denk bijvoorbeeld aan journalistiek en puur. Of traditioneel en romantisch. Weet je niet wat er precies bedoeld wordt? Vraag het dan gerust of laat je verrassen door het portfolio van de bruidsfotograaf. 

trouwfotograaf kiezen

De persoonlijkheid van de fotograaf

Hoe zijn jullie als stel? Staan jullie niet graag op de voorgrond en laten jullie je graag leiden? Of zijn jullie erg aanwezig en nemen jullie graag het voortouw? Er is geen goed of slecht, iedereen is tenslotte anders! Maar dit kan wel meespelen bij het uitzoeken van de trouwfotograaf. Stel jullie houden allebei niet van op de foto gaan en zijn beiden erg ongemakkelijk voor de camera, dan is wat input natuurlijk wel handig. Tijdens het lezen van wat informatie over de fotograaf kun je er achter komen of deze bij jullie past of niet. Staat er bijvoorbeeld: ‘ik help jullie graag om te ontspannen voor de camera’, dan is dat misschien precies wat jullie nodig hebben! 

Aan de andere kant kun je ook gewoon puur kijken naar de persoonlijkheid van de fotograaf. Als je geen begeleiding nodig hebt van de fotograaf en je weet dat jullie gewoon jezelf zijn no matter what, dan wil je gewoon een leuke, toffe en gezellige fotograaf. Als de bruidsfotograaf zichzelf dan omschrijft als iemand met humor en een gezellig persoon, dan is dit misschien wel dé fotograaf voor jullie. Houd wel in gedachte dat het soms erg moeilijk is om jezelf te omschrijven op een website. De fotograaf kan zichzelf misschien niet zo goed verkopen door een stukje tekst, terwijl ie in het echt juist super leuk is! Een kennismakingsgesprek is dan ook echt een vereiste. Al is het maar dat jullie een tijdje met elkaar chatten, appen, videobellen of wat dan ook. Leer elkaar kennen en kom erachter of deze fotograaf bij jullie past. 

De locatie van de bruidsfotograaf

Toegegeven, als je je droomfotograaf hebt gevonden en deze woont niet in de buurt, is dat natuurlijk ook geen probleem. Maar waarom speelt locatie dan toch een belangrijke rol? Het belangrijkste is natuurlijk dat de bruiloft wordt vastgelegd zodat je de foto’s voor de rest van je leven kunt terugzien. Als de trouwfotograaf dan te laat is voor de bruiloft, heb je sowieso al wat momenten gemist! Deze kun je niet overdoen en dat is natuurlijk eeuwig zonde. Als je een fotograaf boekt die aan de andere kant van het land woont is deze kans nu eenmaal groter. De bruidsfotograaf moet ‘s ochtends dan bijvoorbeeld 2 uur rijden met daarbij de kans dat hij of zij in de file komt te staan. 

Wil je echt heel graag een fotograaf die niet in de buurt woont? Overweeg dan om hem of haar in de buurt te laten overnachten. Natuurlijk kan de fotograaf hier zelf ook voor kiezen. Hoe dit bekostigd zal worden kan altijd besproken worden. Wanneer de fotograaf in de buurt is, hoeft ie ‘s ochtends niet lang te reizen en zal ie dan ook ruim op tijd aanwezig zijn. Zo kan de trouwfotograaf alvast de omgeving gaan verkennen, de camera instellen, kijken naar het licht in de trouwzaal enz. Kies dus zeker voor een trouwfotograaf in de buurt of zorg dat ie in de buurt blijft! 

 

De kosten

Niet het belangrijkste punt, maar toch een belangrijk punt. Als het niet binnen het budget past houdt het immers op. De kosten van trouwfotografen variëren op het moment enorm. Er komen steeds meer (beginnende) bruidsfotografen bij en dankzij de Corona maatregelen zijn er in 2020 en 2021 ontzettend veel bruiloften verplaatst. Dat betekende dat fotografen soms maandenlang geen werk hadden en het jaar daarop ineens meer aanvragen dan ze aan konden. Sommige fotografen hebben hun prijs moeten verhogen, omdat ze dus een aantal maanden geen inkomsten hadden. Beginnende fotografen zijn daarentegen natuurlijk een stuk goedkoper, omdat ze nog wat minder ervaring hebben met bruiloften. 

Wat kost een bruidsfotograaf gemiddeld?

Een beetje googlen laat zien dat je voor een hele dag fotografie al snel op zo’n €2000,- euro zit. En eerlijk is eerlijk, dat is gewoon veel geld. Als je je bruiloft aan het plannen bent zul je er sowieso wel achter komen dat bruiloften nu eenmaal veel geld kosten. Anyway, in principe kun je het zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk. Als je een trouwfotograaf hebt gevonden waarvan je de foto’s echt geweldig vindt en de fotograaf zelf je ook nog eens echt aanspreekt, dan is het de prijs vaak dubbel en dwars waard. Maar er zijn natuurlijk grenzen. Als jij een budget hebt van rond de €1900,- en de prijs komt op €2700,- dan moet je gewoon nog even verder zoeken. 

Op zoek naar een betaalbare fotograaf? Bekijk dan hier mijn scherpe tarieven!

Tip: als je heel graag 2 fotografen op je bruiloft wilt hebben, maar je hebt er het budget niet voor, denk dan eens aan een beginnende bruidsfotograaf. Deze staan vaak te springen om bruiloften vast te leggen als tweede fotograaf. Zo lopen zij mee met een ervaren fotograaf en mogen ze de foto’s gebruiken voor hun portfolio. En jullie missen geen moment, doordat er met 2 fotografen gewerkt zal worden! De beginnende fotograaf zal dit doen voor een kleine vergoeding. Natuurlijk ontvangen jullie deze foto’s ook gewoon. Hierover moeten wel altijd duidelijke afspraken gemaakt worden en de hoofdfotograaf moet er ook mee akkoord gaan. Post je aanvraag op deze facebookgroep: www.facebook.com/groups/secondshooter/

De fotokwaliteit van de trouwfotograaf

Dit is iets waar de meeste mensen niet zo heel erg op letten. Iedereen die namelijk geen fotograaf is of zich totaal niet bezig houdt met fotografie, zal bepaalde dingen gewoon niet zo snel zien. Toch is het een belangrijk puntje! Iedereen mag zich namelijk fotograaf noemen. Ik vind niet per se dat iemand met een diploma op zak ook echt een goede fotograaf is, maar andersom geldt dat ook. Er zijn fotografen die geen opleiding in die richting hebben gevolgd, maar toch ontzettend mooie foto’s maken. Je kunt fotografie ook wel een talent noemen. Fotografen zijn vaak creatief en zien vooral de schoonheid in kleine dingen. 

Ik zal hier proberen te omschrijven waar je bij het bekijken van de foto’s een beetje op kunt letten. Tijdens het bekijken van een portfolio kun je namelijk al snel zien of deze fotograaf goed kan fotograferen of niet. Let op de volgende punten: 

Wazige foto’s en saaie composities

De foto is wazig. En dan bedoel ik niet dat de voorgrond scherp is en de achtergrond wazig, want dit is vaak juist precies zo bedoeld. Ik bedoel hiermee dat bijvoorbeeld de ogen, de persoon of zelfs de gehele foto wazig of onscherp is. Dit kan betekenen dat deze trouwfotograaf niet weet hoe hij of zij scherpe foto’s kan maken en dat wil je absoluut niet op je trouwdag! Als je een foto wil laten uitvergroten moet deze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bij een onscherpe foto kun je er zeker van zijn dat hij niet op groot formaat gedrukt kan worden. Dat is trouwens ook iets dat je helemaal niet moet willen. 

Je ziet veel beginnersfouten. Denk hier aan dingen als: de foto staat scheef, alle foto’s zien er hetzelfde uit, er wordt niet gevarieerd in belichting enz. Ook wordt er gewerkt met ‘harde’ kleuren en schaduwen. Een fotograaf ziet meteen dat dit storend is, maar jij als leek hoeft het niet per se te zien. Dat betekent natuurlijk ook dat als het jou niet stoort, dan is het geen probleem, maar een beetje variatie in je trouwalbum is natuurlijk wel zo leuk. Let ook op detailfoto’s en variatie in scherpte van de achtergrond. 

Tip: laat ook eens iemand anders de foto’s bekijken en zijn / haar mening geven.

Alle foto’s zijn geposeerd. Dat betekent dat deze fotograaf geen spontane foto’s maakt. Maar het kan ook betekenen dat ie ervoor heeft gekozen om deze niet in het portfolio te plaatsen. Vind je de foto’s die je ziet echt helemaal te gek? Vraag dan gerust eens of ze alleen geposeerde foto’s maken of dat ze ook spontane foto’s maken en of je die ook mag zien. 

De compositie is bij alle foto’s precies hetzelfde. Een echte fotograaf zal tot het uiterste gaan om het perfecte plaatje te creëren. Dit betekent af en toe ook op de knieën of zelfs op de buik in het gras liggen om de foto te maken. Dit is iets dat je kunt zien in een portfolio. Zijn alle foto’s op dezelfde hoogte gemaakt? Zijn er geen enkele foto’s van onderaf of bovenaf gemaakt? Dan kun je er vanuit gaan dat deze trouwfotograaf niet echt speelt met de compositie. Aan jou de keuze of je dit belangrijk vindt of niet natuurlijk. 

Zwart-wit foto’s. Er zijn ook fotografen die ervoor kiezen om (bijna) alleen maar zwart-wit foto’s te plaatsen. Natuurlijk kan dit een stijl zijn waar je van houdt, maar de vraag is of ze dan wel mooie foto’s in kleur kunnen leveren. Iedereen wil immers wel wat variatie toch? Zwart-wit foto’s kunnen prachtig zijn, maar het is ook een manier om overbelichting of juist onderbelichting of kleurfoutjes te verbergen. Vraag dus gerust naar wat kleurfoto’s als dit jouw favoriete fotograaf is! 

En tot slot…

Hopelijk heb je nu een beetje een idee wat er allemaal bij komt kijken. De bedoeling van dit artikel is natuurlijk om jou als toekomstige bruid of bruidegom te helpen bij het maken van deze moeilijke keuze. Nog een waardevolle tip die ik je wil meegeven is om gewoon het gesprek met de fotograaf aan te gaan. Spreekt de website je aan? Denk je bij het zien van de foto’s WOW! Maar twijfel je nog een beetje? Stuur gewoon eens een bericht naar de fotograaf en zie hoe deze reageert. Misschien ontstaat er wel een klik en hebben jullie elkaar helemaal gevonden. Misschien ook niet, maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Heel veel succes met de zoektocht! 

Wie weet ben ik wel dé perfecte fotograaf voor jullie trouwdag, bekijk snel mijn portfolio en wie weet tot snel.

Trouwfotograaf Roermond
februari 4, 2022

Allereerst natuurlijk hartelijk gefeliciteerd met jullie trouwplannen! Een bruiloft plannen is ontzettend leuk, maar er komt ook een hoop bij kijken. Eén van die dingen is natuurlijk het boeke...

Trouwfotograaf Westland
februari 7, 2022

Trouwfotograaf in het Westland Gaan jullie trouwen in het Westland en zoek je nog een trouwfotograaf? Dan help ik jullie graag! Ik werk door het hele land, maar het Westland is bij mij om ...

Bruidsfotograaf Sittard
juli 11, 2022

Jullie zijn op zoek naar een bruidsfotograaf in Sittard, dus er staat jullie een ontzettend leuke en spannende tijd te wachten! Een bruiloft is een bijzonder moment in je leven, dus je wilt er...

Trouwfotograaf Eindhoven
maart 25, 2022

Trouwfotograaf in Eindhoven Zijn jullie op zoek naar een trouwfotograaf in Eindhoven? Lees dan snel verder! Als bruidsfotograaf kom ik natuurlijk overal, maar Eindhoven ligt ook nog eens le...